(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Patologik nafas tiplari bu-Nafas a’zolari holatining buzilishi o‘pka harakatchanligining cheklanishi, nafas yo‘llari o‘tkazuvchanligining buzilishi, o‘pkaning o‘zida nafas olish sathining kamayishi bilan bog‘liq bo‘lgan o‘zgarishlar hisoblanadi. Nafas olish jarayonida hansirash chuqurligi va maromining buzilishi, odatda, havo yetishmasligi bilan kechadi. Nafas yetishmovchiligining fiziologik va patologik xillari tafovut qilinadi. Fiziologik nafas qisishi jismoniy ish qilayotganda organizmning kislorodga ehtiyoji oshishi natijasida paydo boʻladi.Ushbu kasalliklarga:rinit(tumov),sinusit,laringit,astma,bronxitlar kiradi.