QADIMGI YOZMA MANBALARDA OROLBOʻYI AHOLISINING JANG USULLARIGA OID MA'LUMOTLAR (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Yozma manbalarga koʻra, mil.avv. V–IV asrlarda ilgari davrlarga nisbatan (“Avesto” davri) Orolboʻyi va unga tutash dasht sarhadlarida yashagan qabilalarning qurollanishi sohasida ma'lum yangiliklar namoyon boʻlgan. Misol uchun, massagetlarning jangovar otlari mis plastinali yopinchoqlar bilan yopib ximoyalanishi va ot anjomlarini oltin bilan bezatish shular jumlasidandir.