(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Hammamiz bilamizki, giyohvand moddalarni iste’mol qila boshlagan odam, qaysi tipda bo’lmasin, avvalo, unga odat yaratadi. Ammo bir yil o’tgach, preparat mehnatga yaroqsiz bo’lib qoladi. Natijada u jinoyatga qo’l urishga majbur bo’ladi. Ya’ni navbatdagi giyohvandlik vositasini qabul qilish maqsadida o’g’irlikni o’z uyi – oilasidan boshlaydi.Giyohvandlik va giyohvandlikning yosh avlod tarbiyasiga, insoniyat kelajagiga katta zarar yetkazishi butun jahon hamjamiyatini tashvishga solmoqda. Shuning uchun ham bu falokatga qarshi kurash hozirgi kunda yer maydonidagi global muammolardan biriga aylandi.Asr vabosiga qarshi kurashish barchamizning ishimiz. O’zini shu yurt farzandi deb bilgan har bir fuqaro bu harakatdan chetga chiqmasligi kerak. Bu jarayon umummilliy kurashga aylanishi kerak. Shundagina minglab yoshlarning kelajagini, oilalarimiz tinchligini asrabavaylaymiz.Jamiyat taraqqiyotining zamonaviy bosqichining o’ziga xos shartsharoitlari, aholining katta qismini ijtimoiy yo’qotish giyohvand moddalar iste’moli dinamikasining o’sishiga olib keladi. Turli sabablarga ko’ra mavjud doridarmonlarga qarshi chora-tadbirlar tizimi barqaror emas va haqiqiy holatga mos kelmaydi. Vaziyatning asosiy xususiyati shundaki, giyohvandlik muammosi yosh avlod o’rtasida tobora keng tarqalmoqda.