(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Abdulla Qodiriy va uning asarlarida romantizm oqimining shakllanishi tahlil qilinadi. Maqola Qodiriy asarlarini romantik adabiyotning asosiy tamoyillari — milliy o‘zlik, ijtimoiy adolatsizlikka qarshi kurash, insonning ichki dunyosi, hissiyot va tabiat aloqasi kabi jihatlar orqali o‘rganadi. Maxsus e’tibor "O‘tkan kunlar" romaniga qaratilgan bo‘lib, undagi romantik g‘oyalar va ijtimoiy tanqidiy pozitsiyalar batafsil ko‘rsatiladi. Maqola, shuningdek, Qodiriy ijodining o‘zbek adabiyotiga bo‘lgan ta’siri va romantizmining ijtimoiy-siyosiy kontekstdagi o‘rni haqida ham so‘z yuritadi.