(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Тадқиқотнинг мақсади ОИВ инфекцияси ичак паразитозлари билан кечганда организм иммунитет ҳолатини ўрганиш. Тадқиқот учун 65 нафар ОИВ ва ичак паразитозлари билан биргаликда касалланган беморлар олинди. Беморларда кўпинча Giardia lamblia ва Blastocystis hominis аниқланди. Ичак паразитозлари аниқланган беморларда кучли иммуносупрессия (CD4 <200 ҳ/мл) ичак паразитозлари бўлмаган беморларга қараганда кўп учраган. Натижалар шуни кўрсатадики, ОИВ инфекцияли беморларда ичак паразитозларини аниқлаш иммуносупрессия кўрсаткичи сифатида фойдаланилиши мумкин. ОИВ инфекцияли беморлар орасида ичак паразитозларидан Giardia lamblia, Blastocystis hominis, Entamoeba histolytica ва Ascaris lumbricoides кенг тарқалган. Ичак паразитозларининг тарқалганлиги ва иммунитет танқислиги орасида боғлиқлик мавжуд.