(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola iqlim o‘zgarishining o‘simliklar populyatsiyasiga ta’sirini o‘rganadi. Global isish, yog‘ingarchilik rejimining o‘zgarishi, ekstremal ob-havo hodisalari va CO₂ konsentratsiyasining oshishi kabi omillar o‘simliklarning tarqalishi, o‘sish sur’ati va populyatsiyasi dinamikasiga qanday ta’sir ko‘rsatishini tahlil qiladi. Muallif o‘simliklar uchun salbiy sharoitlar natijasida ba’zi turlarning kamayishi, boshqalarining esa moslashish orqali yangi hududlarni egallashi mumkinligini ta’kidlaydi. Shu bilan birga, maqola ekotizimlarning muvozanatini saqlashda o‘simliklarning ahamiyati va ular duch kelayotgan ekologik tahdidlarni kamaytirish zaruriyatini ta’kidlaydi.