BOLALARDA TEMIR TANQISLIGINI KAMQONLIGI ASOSIDA KECHGAN O'TKIR ZOTILJAMIDA TEMIR TANQISLIGINI KORREKTSIYALASH MAQSADIDA AMPELOTERAPIYANI QO’LLASH (Ustozlar uchun, 2025)
Biz tekshirgan bemorlarda zotiljamni davolashning asosi keng spektrli antibiotiklardan foydalanish edi. Antibiotikni birlamchi tanlash empirik tarzda amalga oshirildi, bu kasallikning kasalxonadan tashqarida yoki kasalxonada paydo bo'lishiga qaratilgan. Agar bakterial toksikoz belgilari (hatto minimal) bo'lsa, III avlod sefolosporinlari buyurilgan.Muqobil dorilarga o'tishning ko'rsatkichi asoratli bo'lmagan va 72 soat davomida asoratlangan zotiljam bilan 36-48 soat ichida birlamchi tanlangan antibiotikni kiritishning klinik ta'siri yo'qligi edi.Antibiotiklarning dozalari va chastotasi bolalarda zotiljam bo'yicha uslubiy tavsiyaga muvofiq aniqlandi [2,4]. Asoratlanmagan zotiljam bilan (n=21), biz og'iz orqali antibiotiklarni buyurishni afzal ko'rdik, kasallikning og'irligi bilan parenteral yuborishga o'tdik (n=5).Agar antibiotiklarni parenteral yuborish bilan terapiya boshlangan bo'lsa, tana haroratining pasayishi va bolaning umumiy ahvoli yaxshilanganidan so'ng, ular parenteral antibiotikni og'iz orqali qabul qilishga o'tdilar. Asoratlanmagan zotiljam uchun antibiotik terapiyasining davomiyligi o'rtacha 4-5 kun, asoratlangan 7-10 kun edi. Antibiotik terapiyasi bilan bir qatorda, zotiljamni kompleks davolashda dori terapiyasi kiritilmagan: rejim, bolaning yoshiga mos keladigan to'liq ovqatlanish.