(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Mahalla xayriya tashkilotlari buxgalteriya hisobini yuritish katta ahamiyatga ega bo’lib, tashkilotlarning moliyaviy holatini to‘g‘ri baholash va mablag‘larni samarali taqsimlash uchun zarur vositadir. Mahalla xayriya tashkilotlari ko‘pincha cheklangan moliyaviy resurslar bilan ishlaydi, shuning uchun har bir mablag‘ning qanday sarflanishini aniq ko‘rsatib borish juda muhim. Yillar davomida, ayniqsa 2010-2020 yillarda, xorij tajribasi yordamida buxgalteriya hisobi tizimlarini takomillashtirishga katta e’tibor qaratilgan. Yevropa Ittifoqining ko‘plab mamlakatlarida buxgalteriya hisobi tizimlari jiddiy rivojlanib, xalqaro moliyaviy hisobotlash standartlariga asoslanadi. 2012 yilda Yevropada moliyaviy hisobotlarga oid yangi normativlar joriy etildi, bu esa xayriya tashkilotlarining hisobotlarini yanada shaffof va ishonchli qilishga yordam berdi. 2015 yilda Germaniyada xayriya tashkilotlari uchun buxgalteriya hisobining maxsus talablari tasdiqlandi, bu esa ularning moliyaviy faoliyatini yanada samarali boshqarish imkonini yaratdi. Amerika Qo‘shma Shtatlarida ham buxgalteriya hisobi va moliyaviy hisobotlar tizimi yanada rivojlangan. 2010-2015 yillar davomida AQShda xayriya tashkilotlariga moliyaviy hisobotlarni tayyorlash uchun yangi qoidalar kiritildi. Xususan, 2013 yilda AQShning Naxshaviy hisobotlar haqida qonunlar qabul qilindi, bu xayriya tashkilotlariga o‘z moliyaviy faoliyatini aniq va to‘liq ko‘rsatishni talab etdi. Bu qonunlar xayriya tashkilotlarining moliyaviy holatini yaxshilash va jamoatchilikning ishonchini oshirishga yordam berdi. Shuningdek, Xitoyda buxgalteriya hisobi tizimi 2010-2020 yillarda sezilarli o‘zgarishlarga yuz tutdi. 2015 yilda Xitoyda xayriya tashkilotlarining moliyaviy hisobotlari uchun yangi me’yorlar kiritildi. Bu me’yorlar, ayniqsa, shaffoflikni ta’minlash va moliyaviy resurslarni taqsimlashda muhim rol o‘ynadi. 2020 yilda Xitoyda xayriya tashkilotlari uchun buxgalteriya hisobining shaffofligini yanada oshiruvchi qonunlar qabul qilindi.