(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: статья посвящена анализу методов физической подготовки начинающих штангистов с учетом возрастных особенностей и уровня квалификации. Рассматриваются ключевые аспекты разработки тренировочных программ для юных спортсменов, а также основные принципы, которые необходимо учитывать при создании индивидуализированных тренировочных процессов. Описание методов, направленных на развитие силовых качеств, координации и выносливости, основывается на современных научных данных о физиологических процессах и адаптации организма в разных возрастных группах. Annotatsiya: ushbu maqola yosh shtangachilarni jismoniy tayyorlash usullarini ularning yosh xususiyatlari va malaka darajasini hisobga olgan holda tahlil qilishga bag‘ishlangan. Yosh sportchilar uchun mashg‘ulot dasturlarini ishlab chiqishning asosiy jihatlari va individuallashtirilgan mashg‘ulot jarayonlarini yaratishda e’tibor qaratilishi lozim bo‘lgan asosiy tamoyillar ko‘rib chiqiladi. Kuchli sifatlarni, koordinatsiya va bardoshlilikni rivojlantirishga qaratilgan usullar zamonaviy ilmiy ma’lumotlarga asoslanadi va turli yosh guruhlarida organizmning fiziologik jarayonlari va moslashuvlariga oid ma’lumotlarni o‘z ichiga oladi. Annotation: he article is devoted to the analysis of physical training methods for beginner weightlifters, taking into account their age characteristics and skill levels. Key aspects of developing training programs for young athletes are considered, as well as the fundamental principles that should be taken into account when creating individualized training processes. The description of methods aimed at developing strength qualities, coordination, and endurance is based on modern scientific data about physiological processes and body adaptation in different age groups.