(untitled) (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta’limning o’rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Anotatsiya: Ushbu ilmiy o’smir yoshdagi bokschilarni texnika va taktikasini to’g’ri shakllantirishiga murabbiyning roli tahlil qilinadi. Boks sportida muvaffaqiyatga erishish uchun sportchining jismoniy tayyorgarligi bilan birga, texnik va taktika ko‘nikmalari ham katta ahamiyatga ega. Murabbiy o‘smir bokschiga nafaqat zarba berish yoki himoya qilish kabi texnikani o‘rgatadi, balki jang davomida raqibning harakatlarini taxmin qilish va strategiyani tuzishda yordam beradi. Ushbu ilmiy ishda murabbiyni ta’lim metodlari, o‘smir bokschilariga o‘rgatiladigan texnika va taktika asoslari, shuningdek, sportchi va murabiy o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Ishning asosiy maqsadi murabbiyning o‘smir bokschilarda texnika va taktikaning shakllanishi jarayonidagi o‘rni va uning musobaqalardagi muvaffaqiyatga ta’siri haqida chuqur ilmiy tahlil qilishdir. Murabbiyning pedagogik, psixologik va metodik yondashuvlari o‘rganiladi. Аннотация: В данной научной работе анализируется роль тренера в формировании правильной техники и тактики у подростков-боксёров. Для достижения успеха в боксе, помимо физической подготовки спортсмена, большое значение имеют также технические и тактические навыки. Тренер обучает подростков не только таким техническим аспектам, как удары и защита, но и помогает предсказывать действия соперника и разрабатывать стратегию в ходе боя. В этой научной работе рассматриваются методы обучения тренера, основы техники и тактики, а также важность взаимодействия между спортсменом и тренером. Основная цель работы — глубокий научный анализ роли тренера в процессе формирования техники и тактики у подростков-боксёров и их влияния на успехи в соревнованиях. Изучаются педагогические, психологические и методические подходы тренера. Annotation: This scientific paper analyzes the role of the coach in developing proper technique and tactics in adolescent boxers. In order to achieve success in boxing, the athlete’s physical preparation, along with technical and tactical skills, is of great importance. The coach not only teaches adolescents techniques such as punching and defending but also helps predict the opponent’s movements and develop a strategy during the fight. This study examines the coach’s teaching methods, the fundamentals of technique and tactics taught to adolescent boxers, as well as the importance of the relationship between the athlete and the coach. The main goal of the work is to provide a deep scientific analysis of the coach’s role in the process of developing technique and tactics in adolescent boxers and their impact on competition success. The coach’s pedagogical, psychological, and methodological approaches are studied.