КУЗГИ АРПА НАВ ВА НАМУНАЛАРИДАН ДУРАГАЙЛАШ ИШЛАРИ ОЛИБ БОРИШ (Ilm fan taraqqiyotida raqamli iqtisodiyot va zamonaviy ta'limning o'rni hamda rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада донор навларни танлаб олишда асосан юқори ҳосилли навлар яратиш билан бир қаторда унинг қимматли белги хусусиятлари ўрганилди. Кузги арпада бошоқлаш фазаси кузатилганлиги боис дурагайлаш учун оддий ва мураккаб чатиштириш жадвалларини тузилиб, 20 та комбинатсияда (100 та бошоқлар) чатиштириш ишлари олиб борилди.Аннотация: В данной статье при выборе сорта-донора, помимо создания высокоурожайных сортов, были изучены его ценные характеристики. Поскольку у осеннего ячменя наблюдалась фаза колошения, для гибридизации были составлены простые и сложные таблицы скрещиваний и проведены скрещивания в 20 комбинациях (100 початков).Abstract: In this article, in the selection of donor varieties, its valuable characteristics were studied, in addition to the creation of high-yielding varieties. Since the earing phase was observed in autumn barley, simple and complex crossing tables were made for hybridization, and crossing works were carried out in 20 combinations (100 ears).