(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya.. Ushbu maqolada juda ko’p dardlarga davo bo’lib kelayotgan dorivor kovrak o’simligini bugungi kunda dunyo va yurtimizda farmasevtika sanoatida keng ko’lamda foydalanib kelinayotgani, dorivor o’simliklardan olinadigan moddalarga bo’lgan talablar hamda Respublikamiz hududida dorivor o’simliklardan plantatsiyalarini tashkil etish ishlari kovrak o’simligining dorivorlik xususiyatlari tavsiya berilgan. Dorivor va oziq ovqat ahamiyatiga ega Ko’histon kovragi va sassiq kovrak turlari o’rganildi. Bu o’simliklarning ildizi, guli, poyasi , mevatanasi va urug’ining inson organizmda turli xil kasalliklarga davo bo’lishi ko’rib chiqildi. Bu o’simliklarning shirasi tarkibida fiziologik va biologik faoliyatga ega moddalar mavjud. Bu o’simlikni kosmetalogiya sohasida temiratki sepkil, so’g’al va chandiqlarni yo’q qilishda ham foydalaniladi.