(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq madaniyati tarixida notiqlik san’atining shakllanishi, rivojlanishi va uning ijtimoiy, siyosiy hamda ma’naviy ahamiyati tahlil qilinadi. Qadimgi Sharq jamiyatlarida notiqlik san’ati insonlar o‘rtasidagi muloqotni tashkil etish, axloqiy tarbiya berish va jamiyatni birlashtirish vositasi sifatida qaralgan. Maqolada Hindiston, Xitoy va Islom madaniyati misolida notiqlik san’atining o‘ziga xos jihatlari yoritilgan. Shu bilan birga, siyosiy arboblar va din ulamolarining notiqlik san’atini qo‘llashdagi roliga ham e’tibor qaratiladi. Notiqlikning ma’naviy-tarbiyaviy ahamiyati va uning zamonaviy jamiyatdagi o‘rni xulosa qismida qayd etilgan.