"DUNYONING LISONIY TASVIRINI SHAKLLANTIRISHDA VOQEA KATEGORIYASINING O‘RNI: INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARI MATERIALLARI MISOLIDA" (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillari misolida dunyoning lingvistik qiyofasini shakllantirishda hodisa kategoriyasining roli ko‘rib chiqiladi. Voqea kategoriyasi til strukturasining asosiy elementi hisoblanadi, chunki u voqelikda yuz beradigan harakatlarning dinamikasini va rivojlanishini aks ettiradi. Tadqiqot ikki tilda hodisalarni idrok etishdagi xususiyatlar va farqlarni aniqlashga qaratilgan        АННОТАЦИЯ. В данной статье в качестве примера использованы английский и узбекский языки. Рассмотрена роль категории события в формировании языкового образа мира. Категория события является основным элементом языковой структуры, поскольку отражает динамику и развитие действий, происходящих в действительности. особенности и различия восприятия событий на двух языках.        ANNOTATION. This article uses English and Uzbek languages as an example. The role of the event category in shaping the linguistic image of the world is considered. The event category is the main element of the language structure, as it reflects the dynamics and development of actions that occur in reality. The research is aimed at identifying the features and differences in the perception of events in two languages.