TOPOGRAFIK KARTA VARAQLARINING NOMENKLATURA BELGISINI ELEKTRON TARZDA ANIQLASH TIZMI (Yangi O'zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o'rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotning ilmiy yangiligi, topografik kartalar nomenklaturasini elektron tarzda aniqlash va yangilash jarayonini avtomatlashtirish uchun yangi tizimni ishlab chiqishda namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda Geografik Axborot Tizimlari (GAT) va kompyuter dasturlari yordamida nomenklatura belgilari va kartalar joylashuvini aniq va samarali aniqlash metodlari taklif etiladi. Bu tizim kartografik jarayonlarni tezlashtirish, xatoliklarni kamaytirish va ilmiy ishlarda samaradorlikni oshirish imkonini beradi. Elektron tizimlar yordamida nomenklatura belgilarini avtomatik aniqlash va yangilash, kartalarni yangilash va ularga oid ma’lumotlarni tahlil qilishda yangi ilmiy yondashuvlarni joriy qiladi.Abstract. The scientific novelty of this research is reflected in the development of a new system for the automatic identification and updating of topographic map nomenclature. In the study, methods for accurate and efficient location of nomenclature symbols and cards are proposed using Geographical Information Systems (GIS) and computer programs. This system allows to speed up cartographic processes, reduce errors and increase efficiency in scientific work. Introduces new scientific approaches to automatic identification and updating of nomenclature signs using electronic systems, updating of cards and analysis of information related to them.