BOBURIYLAR IMPERIYASINING UNIFORMALOGIYASI. IJTIMOIY VA MADANIY JIHATLAR TIMSOLIDA - Xolmirzayeva Mushtariybegim; I. Xudoynazarov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada hind va temuriy sulola vakillari madaniyatlarining qorishmasi bo‘lgan kiyinish tarzi va kiyim turlari haqida so‘z boradi. Maqolada hukmdor ayollar, malikalar va saroy a’zolarining kiyimlariga alohida e’tibor berilgan, ular kiyim-kechak orqali ijtimoiy maqom va hokimiyatni ifodalashgan. Boburiylar imperiyasi davrida keng tarqalgan muslin matolari, pai-jama, turban, zargarlik buyumlari, poyabzal va bosh kiyimlar madaniyatlararo o‘zgarishlarni aks ettiradi. Shuningdek, kiyim-kechaklar orqali turkiy va hindiy madaniyatlarning o‘zaro ta’siri va birlashuvi, zardo‘ziy naqshlar, kiyimlar dizayni va bezatish uslublaridagi farqlarni ham ko‘rsatib o‘tadi. Maqola ikki madaniyatning sintezi sifatida kiyim-kechaklarning tarixiy va madaniy ahamiyatini ta’kidlaydi.