TOVUS TAXTI – SAN’AT VA HOKIMIYAT RAMZI - Shaxzoda JALOLOVA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Boburiylar imperiyasi tarixidagi eng ulug‘vor san’at asarlaridan biri – Tovus taxti haqida so‘z yuritiladi. Bu taxt, nafaqat Boburiylar hokimiyatining ramzi, balki san’at va nafislikning o‘chmas yodgorligi sifatida tasvirlangan. Maqolada Tovus taxtining yaratilish jarayoni, uning bezaklari, tarixiy ahamiyati hamda afsonaviy taqdiri haqida ayrim tahlillar keng yoritilgan. Shoh Jahon buyuk saltanati uchun barpo etgan ushbu durdona, hokimiyat va go‘zallikning uyg‘unlashgan timsoli sifatida insoniyat tarixida o‘chmas iz qoldirgan.