SACCHAROMYCES CEREVISIAE ZAMBURUG‘INING SANOAT BIOTEXNOLOGIYASIDAGI AHAMIYATI VA BIOFAOL MODDALAR SINTEZI USULLARI - Uralova Sarvinoz (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Saccharomyces cerevisiae zamburugʻi sanoat biotexnologiyasida muhim o‘rin tutuvchi mikroorganizmlardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada S. cerevisiae ning biofaol moddalar sintezi va sanoat miqyosida qo‘llanilishi batafsil tahlil qilinadi. Ushbu zamburug‘ning yuqori metabolik faolligi uni farmatsevtika, oziq-ovqat, bioyoqilg‘i va fermentlar ishlab chiqarishda ajralmas komponentga aylantirgan. S. cerevisiae ning hujayra mexanizmlari va biokimyoviy jarayonlari chuqur o‘rganilgan bo‘lib, u genetik modifikatsiya va biotexnologik muhandislik uchun qulay model organizm sifatida tan olingan. Biofaol moddalar, jumladan, vitaminlar, aminokislotalar, polisaxaridlar va antioksidantlarning sintezi turli fermentativ va rekombinant usullar orqali amalga oshiriladi. Ushbu maqolada S. cerevisiae asosida biofaol moddalar ishlab chiqarish usullari, ularning samaradorligi va qo‘llanilish sohasi, shuningdek, zamonaviy biotexnologiyaning yutuqlari tahlil qilinadi. Shuningdek, genetik modifikatsiya, fermentativ jarayonlar va rekombinant DNK texnologiyalari yordamida samaradorlikni oshirish yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Ushbu tadqiqot sanoat biotexnologiyasining rivojlanishiga hissa qo‘shib, biofaol moddalarning barqaror ishlab chiqarish usullarini takomillashtirishga xizmat qiladi.