BUYUK GEOGRAFIK KASHFIYOTLAR. AMERIKANING KASHF QILINISHI. - Nabiyeva Shaxlo (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Buyuk geografik kashfiyotlar davrida yuzaga kelgan dolzarb voqealarni, shuningdek, Amerikaning kashf qilinishini oʻz ichiga oladi. XV asr oxiri va XVII asr boshlarida Yevropalik dengizchilar, xususan, Portugaliya va Ispaniya kashfiyotchilari yangi savdo yoʻllarini ochish va yangi hududlarni oʻrganish maqsadida uzoq dengiz safariga chiqishdi. 1492-yilda Xristofor Kolumb Ispaniya qiroli Ferdinand va qirolichasi Izabellaning qoʻllab-quvvatlashi bilan Hindistonning gʻarb tomoniga safar qiladi va bundan koʻzlangan asosiy maqsad yangi dengiz yoʻlini izlash boʻlgan. Keyinchalik Kolumb kutilmagan holda Amerikaga yetib boradi. Kolumbning sayohati natijasida Yevropa va Amerika oʻrtasida yangi oʻsimliklar, hayvonlar va kasalliklar almashinuvini keltirib chiqaradi. Shuningdek bu holat "Kolumb almashinuvi"¹ deb ataldi. Soʻngra Yevropaliklar Amerikada mustamlakalar tashkil qilib, mahalliy xalqni qiynab ularga ta’sir oʻtkaza boshladi.