BUDJET TASHKILOTLARIDA DAVLAT XARIDLARINI AMALGA OSHIRISHNING JORIY HOLATI VA UNI TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - Yunusova Sevara Turayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Global iqtisodiy sharoitlarning o‘zgaruvchanligi va jamiyatning ijtimoiy ehtiyojlariga javoban, davlat xaridlari tizimi budjet tashkilotlarining barqaror ishlashini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu tizim, budjet mablag‘laridan oqilona foydalanish orqali, davlat tashkilotlari ehtiyojlarini qondirish hamda iqtisodiy samaradorlikni oshirishga xizmat qiladi. Bugungi kunda davlat xaridlarini samarali amalga oshirish va shaffoflikni ta’minlash dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Davlat xaridlarining samaradorligi asosan jarayonning ochiqligi, unumdorligi va zamonaviy texnologiyalarni joriy etish orqali ta’minlanadi. Xaridlarni tartibga soluvchi yangi qonunchilik, masalan, ikki bosqichli xaridlar, markazlashgan xarid tizimi va hadli kelishuv mexanizmlari jarayonni takomillashtirishga qaratilgan. Bu nafaqat xaridlarni osonlashtiradi, balki resurslardan samarali foydalanishni ta’minlaydi.