O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI PENSIYA TA’MINOTI TIZIMINING MOLIYAVIY BARQARORLIGIGA ERISHISH YO’LLARI - Qurbonov Yorqinbek Avazxonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston Respublikasi pensiya ta’minoti tizimining moliyaviy barqarorligiga erishish mamlakat ijtimoiy siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Buning uchun pensiya fondining moliyaviy manbalarini kengaytirish, pensiya to‘lovlarini uzluksiz amalga oshirish uchun samarali boshqaruvni ta’minlash va resurslardan oqilona foydalanish talab etiladi. Sun’iy intellekt, big data va blokcheyn texnologiyalarini joriy etish pensiya fondi mablag‘larini monitoring qilish, boshqarish va tahlil qilish jarayonlarini tezkor va ishonchli tashkil etishga imkon beradi. Aholining pensiya tizimiga bo‘lgan ishonchini oshirish uchun shaffoflikni ta’minlash, pensiya tizimini boshqarishda davlat va fuqarolar o‘rtasida samarali hamkorlikni rivojlantirish muhim o‘rin tutadi.