JISMONIY SHAXSLARNING DAROMADLARINI DEKLARATSIYALASH ASOSIDA DAVLAT BYUDJETIGA TUSHUMLARNI TA’MINLASH - Raximov Nodir Toirovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston davlat byudjetiga tushumlarni oshirishda jismoniy shaxslarning daromadlarini deklaratsiyalash jarayonini takomillashtirish strategik ahamiyatga ega. Buning uchun daromadlarni to‘liq hisobga olish tizimini joriy qilish, soliqqa tortish bo‘yicha risklarni samarali boshqarish va resurslardan oqilona foydalanish orqali moliyaviy boshqaruvni kuchaytirish zarur. Sun’iy intellekt, big data va blokcheyn texnologiyalarini joriy etish daromadlarni monitoring qilish, tahlil qilish va soliqlarni hisoblash jarayonlarini tezkor tashkil etishga imkon beradi. Fuqarolarni o‘z daromadlarini deklaratsiya qilishga rag‘batlantirish va ular bilan ishonchli hamkorlikni mustahkamlash ijtimoiy mas’uliyatni rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi. Shuningdek, soliq deklaratsiyasining qonunchilik asoslarini kuchaytirish, jarayonni soddalashtirish va zamonaviy huquqiy mexanizmlarni joriy qilish talab etiladi. Davlat moliyaviy tizimida malakali kadrlarni rivojlantirish va xodimlarning bilim hamda ko‘nikmalarini oshirish jarayon samaradorligini ta’minlaydi. Daromadlarni hisobga olish tizimining sifatini muntazam tahlil qilish, iqtisodiy faoliyat sohalarini chuqur o‘rganish va o‘z vaqtida tegishli chora-tadbirlarni qo‘llash orqali monitoring tizimini takomillashtirish davlat byudjetini yanada yaxshilaydi. Kompleks yondashuvni qo‘llash orqali nafaqat davlat moliyaviy barqarorligi ta’minlanadi, balki iqtisodiyotning umumiy rivojlanishiga ham sezilarli hissa qo‘shiladi.