O’ZBEKISTON BYUDJETLARARO MUNOSABATLARINI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI (NAVOIY VILOYATI MISOLIDA) - Tuksanov Damir Xalnazarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O’zbekiston iqtisodiy siyosatida byudjetlararo munosabatlar muhim o’rin tutadi. Ular mamlakatning ijtimoiy-iqtisodiy barqarorligini ta’minlash, hududlar o’rtasida tenglikni ta’minlash va resurslarni samarali taqsimlash uchun asosiy mexanizm hisoblanadi. Navoiy viloyati misolida byudjetlararo munosabatlarning xususiyatlari va ularni takomillashtirish yo’llari ko’rib chiqiladi. Byudjetlararo munosabatlar davlat moliya tizimining muhim qismi bo’lib, davlat daromadlarini markaziy va mahalliy darajada taqsimlashni boshqaradi. Ushbu tizim moliyaviy resurslarni samarali boshqarish, hududlararo iqtisodiy tenglikni ta’minlash va ijtimoiy infratuzilmani rivojlantirish uchun zarur shart-sharoitlarni yaratish kabi vazifalarni bajaradi. Navoiy viloyati O’zbekistonda kon sanoati va boshqa strategik tarmoqlar bilan ajralib turadi. Ammo hududning iqtisodiy o’sish salohiyatidan to’liq foydalanish uchun byudjet tizimida takomillashtirish talab etiladi.