MAHMUD TOIR SHEʼRIYATINING MAVZU KOʻLAMI VA GʻOYAVIY YOʻNALISHI. - Roʻzmetova Moxfuza Komuljanovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Mahmud Toir she'riyatining tematik ko'lami va mafkuraviy  yo'nalishi  batafsil  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  uning  asarlaridagi  madaniy, ijtimoiy  va  falsafiy  jihatlarni  yoritib  beradi  hamda  zamonaviy  adabiyotga  qo'shgan hissasini  ta'kidlaydi.  She'riy  uslub  va  takroriy  motivlar  tahlili  orqali  ushbu  maqola uning  jamiyat  muammolari  va  ekzistensial  mavzularga  bo'lgan  yondashuvining ahamiyatini  ko'rsatadi.  Tadqiqot,  shuningdek,  uning  asarlarini  global  adabiy kontekstda yanada chuqurroq o'rganish bo'yicha takliflarni taqdim etadi.