ENG KO’P MUSTAMLAKALARGA EGA DAVLATLAR - Dilfuza Ismoilova Ibodullayevna; Panjiyev Ziyodullo Karim o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Buyuk mustamlakachi davlatlar oxirgi yuz yillikda kuchli “ozib ketganligi”ga qaramasdan, dunyoning zamonaviy siyosiy xaritasida hanuzgacha metropoliyalar va mustamlakalar  mavjud.  Bugun  bu  hududlar  turlicha:  dengiz  orti  departamentlari, dengiz  orti  hududlari  yoki  inkorporatsiya  qilinmagan  hududlar  deb  nomlanadi. Mustamlakalar  hatto  o‘z  bayrog‘i  va  boshqaruv  organlariga  ega  bo‘lishi  mumkin. Biroq bu bilan mazmun o‘zgarmaydi: mustamlakalar va ularning tub aholisi u yoki bu darajada o‘z metropoliyalariga qaram hamda siyosiy suverenitetga ega emas.