DORI MODDALARINI ORGANIZMGA YUBORISH VA CHIQARISH YO'LLARI - Nizomova Muslimaxon Egamberdi qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  dori  moddalarini  organizmga  yuborish (administratsiya)  va  chiqarish  (eliminatsiya)  yo'llarini  o'rganadi.  Dori  vositalarini yuborish yo'llari, masalan, enteral (og'iz orqali, sublingval, rektal), parenteral (vena ichiga,  mushak  ichiga,  teri  ostiga,  teri  ichiga),  inhalyatsion, transdermal  va  topikal yo'llar  batafsil  ko'rib  chiqilgan.  Shuningdek,  dori  moddalarining  organizmdan chiqarilish  yo'llari,  jumladan  buyraklar,  jigar,  o'pka  va  boshqa  yo'llar  ham  tahlil qilingan.  Maqolada  dori  moddalarini  yuborish  va  chiqarish  yo'llarining farmakokinetikaga,  terapevtik  samaradorlikka  va  toksiklikka  ta'siri  muhokama qilingan.  Maqolaning  asosiy  maqsadi  –  dori  vositalarini  to'g'ri  tanlash  va  ularni yuborish  yo'llarini  aniqlash,  shuningdek,  ularning  chiqarilish  mexanizmlarini tushunishning ahamiyatini ko'rsatishdir.