ELEKTR ENERGIYASINI UZATISHDAGI TEXNOLOGIK YO‘QOTISHLAR TAHLILI - Sultonov Bozorboy Jo‘raqulovich; Abdirasulov Komil Fayzulla o‘g‘li. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.    Dastavval  elektr  energiyasi  nima,  degan  savolga  qisqacha to‘xtalib o‘tsak. Elektr energiyasi — zaryadlangan zarralarning tartibli harakati, tezligi yorug‘lik  tezligi  bilan  barobar  —  soniyasiga  300  ming  kilometr.Oxirgi  ikki  asr mobaynida  ilm-fanning  erishgan  barcha  yutuqlari  —  olamshumul  ixtirolar  elektr energiyasi bilan chambarchas bog‘liq. Ta'bir joiz bo‘lsa, u iqtisodiyot tayanchi, ishlab chiqarish  va  xo‘jalik  yuritishning  birinchi  raqamli  ehtiyoji. Elektr  energiyasining o‘ziga xos xususiyatidan biri shundaki, u bir nuqtadan ikkinchi nuqtaga uzatilganda, bir  qism  energiya  bosib  o‘tilgan  masofa  uchun  sarf  bo‘ladi.  Ya'ni,  o‘tkazgichdagi qarshiliklarni yengish uchun sarflanadi. Boshqa energiya turlarini uzatish uchun esa qo‘shimcha energiya sarfi yoki transport xizmatlari talab etiladi.