ELEKTR ENERGIYASINI TARMOQLARI, ULARNING VAZIFALARI VA TURLARI - Sultonov Bozorboy Jo‘raqulovich; Rajabov Shavkat Abdurashidovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Elektr  energiyasi  manbaidan  energiyani taqsimlamasdan podstantsiyani  tahminlovchi  liniya  tahminlash  liniyasi deyiladi.  Agarda  liniya  bir qator  podstantsiyalarni  tahminlasa  taqsimlash  liniyasi  deyiladi.Elektr  tizimlarni yaratilishi katta axamiyatga ega. Bunda energiya resurslaridan tejamli foydalaniladi, tarmoqlarda  energiya  isrofi  kamayadi,  istehmolchilar  energiya  bilan  uzuliksiz taminlanadi.  O’tkazgichni  minimal  diametri  uzatilayotgan  elektr  energiya  quvvati, zarur mustaxkamlik  zo’nasi,  energiya  yo’qotishlar,  yuqori  kuchlanish  liniyasini nominal kuchlanishidan  kelib  chiqib  tanlanadi. Liniyalari  uchun  asosan  mis, alyumin,  po’lat-alyumin  va  po’lat  simlar  ishlatiladi.Izolyatorlar  tayanchlarni o’tkazgichlardan  izolyatsiyalash  uchun  xizmat qiladi. Izolyatorlar farfor va shisha materiallardan tayyorlanadi.