ULTRABINAFSHA NURLARINING INSON KO‘RISH A’ZOLARIGA SALBIY TA’SIRI TAHLILLARI - Jumayev Akram Boltayevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ultrabinafsha nurlar inson ko'rish a’zolariga salbiy ta'sir qiladi va quyidagi  ko'z  kasalliklarining  rivojlanishiga  olib  keladi:  katarakta,  yoshga  bog'liq makuladistrofiya, fotokeratit (shox pardaning yallig'lanishi), quyosh retinopatiyasi (to'r pardaning  shikastlanishi),  ko'z  qovoqlari  terisi  yomon  sifatli  o'smalari,  ptergium (konyuktiva o'sishi). Shu sababli ushbu kasalliklarga olib keluvchi ultrabinafsha nurlar va boshqa ta’sirlardan himoyalanish zarur hisoblanadi.