SACCHAROMYCES CEREVISIAE ZAMBURUG‘INING SANOAT BIOTEXNOLOGIYASIDAGI AHAMIYATI VA BIOFAOL MODDALAR SINTEZI USULLARI - Uralova Sarvinoz (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Saccharomyces cerevisiae zamburugʻi sanoat biotexnologiyasida muhim o‘rin tutuvchi  mikroorganizmlardan biri hisoblanadi. Ushbu  maqolada  S. cerevisiae  ning biofaol  moddalar  sintezi  va  sanoat  miqyosida  qo‘llanilishi  batafsil  tahlil  qilinadi. Ushbu  zamburug‘ning  yuqori  metabolik  faolligi  uni  farmatsevtika,  oziq-ovqat, bioyoqilg‘i  va  fermentlar  ishlab  chiqarishda  ajralmas  komponentga  aylantirgan.  S. cerevisiae ning hujayra mexanizmlari va biokimyoviy jarayonlari chuqur o‘rganilgan bo‘lib,  u  genetik  modifikatsiya  va  biotexnologik  muhandislik  uchun  qulay  model organizm  sifatida  tan  olingan.  Biofaol  moddalar,  jumladan,  vitaminlar, aminokislotalar,  polisaxaridlar  va  antioksidantlarning  sintezi  turli  fermentativ  va rekombinant usullar orqali amalga oshiriladi. Ushbu maqolada S. cerevisiae asosida biofaol  moddalar  ishlab  chiqarish  usullari,  ularning  samaradorligi  va  qo‘llanilish sohasi,  shuningdek,  zamonaviy  biotexnologiyaning  yutuqlari  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  genetik  modifikatsiya,  fermentativ  jarayonlar  va  rekombinant  DNK texnologiyalari  yordamida  samaradorlikni  oshirish  yo‘nalishlari  ko‘rib  chiqiladi. Ushbu  tadqiqot  sanoat  biotexnologiyasining  rivojlanishiga  hissa  qo‘shib,  biofaol moddalarning barqaror ishlab chiqarish usullarini takomillashtirishga xizmat qiladi.