BUYUK GEOGRAFIK KASHFIYOTLAR. AMERIKANING KASHF QILINISHI. - Nabiyeva Shaxlo (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Buyuk geografik kashfiyotlar davrida yuzaga kelgan dolzarb voqealarni, shuningdek, Amerikaning kashf qilinishini oʻz ichiga oladi. XV asr oxiri va XVII asr boshlarida Yevropalik dengizchilar, xususan, Portugaliya va Ispaniya kashfiyotchilari yangi savdo yoʻllarini ochish va yangi hududlarni oʻrganish maqsadida  uzoq  dengiz  safariga  chiqishdi.  1492-yilda  Xristofor  Kolumb  Ispaniya qiroli Ferdinand va qirolichasi Izabellaning qoʻllab-quvvatlashi bilan Hindistonning gʻarb tomoniga safar qiladi va bundan koʻzlangan asosiy maqsad yangi dengiz yoʻlini izlash  boʻlgan.  Keyinchalik  Kolumb  kutilmagan  holda  Amerikaga  yetib  boradi. Kolumbning  sayohati  natijasida  Yevropa  va  Amerika  oʻrtasida  yangi  oʻsimliklar, hayvonlar  va  kasalliklar  almashinuvini  keltirib  chiqaradi.  Shuningdek  bu  holat "Kolumb almashinuvi"¹ deb ataldi. Soʻngra Yevropaliklar Amerikada mustamlakalar tashkil qilib, mahalliy xalqni qiynab ularga ta'sir oʻtkaza boshladi.