O'ZBEKISTON RESPUBLIKASI PENSIYA TA'MINOTI TIZIMINING MOLIYAVIY BARQARORLIGIGA ERISHISH YO'LLARI - Qurbonov Yorqinbek Avazxonovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston  Respublikasi  pensiya  ta’minoti  tizimining  moliyaviy barqarorligiga  erishish  mamlakat  ijtimoiy  siyosatining  ustuvor  yo‘nalishlaridan  biri hisoblanadi.  Buning  uchun  pensiya  fondining  moliyaviy  manbalarini  kengaytirish, pensiya to‘lovlarini uzluksiz amalga oshirish uchun samarali boshqaruvni ta’minlash va  resurslardan  oqilona  foydalanish  talab  etiladi.  Sun’iy  intellekt,  big  data  va blokcheyn texnologiyalarini joriy etish pensiya fondi mablag‘larini monitoring qilish, boshqarish  va  tahlil  qilish  jarayonlarini  tezkor  va  ishonchli  tashkil  etishga  imkon beradi.  Aholining  pensiya  tizimiga  bo‘lgan  ishonchini  oshirish  uchun  shaffoflikni ta’minlash,  pensiya  tizimini  boshqarishda  davlat  va  fuqarolar  o‘rtasida  samarali hamkorlikni rivojlantirish muhim o‘rin tutadi.