JISMONIY SHAXSLARNING DAROMADLARINI DEKLARATSIYALASH ASOSIDA DAVLAT BYUDJETIGA TUSHUMLARNI TA'MINLASH - Raximov Nodir Toirovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston davlat byudjetiga tushumlarni oshirishda jismoniy shaxslarning daromadlarini deklaratsiyalash jarayonini takomillashtirish strategik ahamiyatga ega. Buning uchun daromadlarni to‘liq hisobga olish tizimini joriy qilish, soliqqa tortish bo‘yicha  risklarni  samarali  boshqarish  va  resurslardan  oqilona  foydalanish  orqali moliyaviy  boshqaruvni  kuchaytirish  zarur.  Sun’iy  intellekt,  big  data  va  blokcheyn texnologiyalarini joriy etish daromadlarni monitoring qilish, tahlil qilish va soliqlarni hisoblash  jarayonlarini  tezkor  tashkil  etishga  imkon  beradi.  Fuqarolarni  o‘z daromadlarini deklaratsiya qilishga rag‘batlantirish va ular bilan ishonchli hamkorlikni mustahkamlash ijtimoiy mas’uliyatni rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi. Shuningdek, soliq deklaratsiyasining qonunchilik asoslarini kuchaytirish, jarayonni soddalashtirish va  zamonaviy  huquqiy  mexanizmlarni  joriy  qilish  talab  etiladi.  Davlat  moliyaviy tizimida malakali kadrlarni rivojlantirish va xodimlarning bilim hamda ko‘nikmalarini oshirish jarayon samaradorligini ta’minlaydi. Daromadlarni hisobga olish tizimining sifatini muntazam tahlil qilish, iqtisodiy faoliyat sohalarini chuqur o‘rganish va o‘z vaqtida tegishli chora-tadbirlarni qo‘llash orqali monitoring tizimini takomillashtirish davlat byudjetini yanada yaxshilaydi. Kompleks yondashuvni qo‘llash orqali nafaqat davlat  moliyaviy  barqarorligi  ta’minlanadi,  balki  iqtisodiyotning  umumiy rivojlanishiga ham sezilarli hissa qo‘shiladi.