AKSEOLOGIK YONDASHUV VOSITASIDA UQUVCHILARDA MULOQOT MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH - Djumanov Alisher Tolibjonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada akseologik yondashuv vositasida o’quvchilarda muloqot madaniyatini rivojlantirish mexanizmi takomillashtirishga bag’ishlangan. Akseologik yondashuv – bu qiymatlar va madaniyatni o’rganishga asoslangan ta’lim yondashuvi bo’lib, uning asosiy maqsadi o’quvchilarning shaxsiy va ijtimoiy rivojlanishida axloqiy, estetik, madaniy va muloqot qobiliyatlarini shakllantirishdir. Maqolada, akseologik yondashuvning o’quvchilarda muloqot madaniyatini rivojlantirishdagi o’rni va ahamiyati ko’rib chiqiladi. Ushbu yondashuvni ta’lim jarayoniga joriy etish orqali o’quvchilarni samarali muloqotga, ijtimoiy faoliyatga, g’oyaviy va axloqiy nuqtai nazardan rivojlantirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqola akseologik yondashuvning o’ziga xos xususiyatlari, metodikasi va o’quvchilarning muloqot madaniyatini shakllantirishdagi yangi pedagogik yondashuvlarni o’rganish asosida takliflar beradi.