MAVZU: ATROF- MUHIT OMILLARINI INSON SALOMATLIGIGATA’SIRI - To’ychiyev Paxlavon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada atrof-muhitga ko’plab kimyo sanoati korxonalaridan kiruvchi bir qator kimyoviy mutagenlar ham aniqlangan. Bir qator virusli kasalliklar ham mutagen ta’sirga egabo’lib,shaxsning irsiyatini o’zgaruvchan qiladi va patologiyalarga irsiy moyillikni keltirib chiqaradi.Ekopatologiya atrof-muhit omillaridan kelib chiqqan kasalliklar. Avvalo, bular asosan to’yib ovqatlanmaslik yoki ortiqcha ovqatlanish bilan bog’liq "turmush tarzi kasalliklari" dir. Oziqlanishning etarli emasligi bilan oziq-ovqat tarkibidagi vitaminlar, mikroelementlar, oqsillar me’yordanpast bo’ladi,bu esa sog’liqning jiddiy buzilishiga olib keladi. Ortiqcha ovqatlanish bilan semirish rivojlanadi, budiabet, saraton va yurak-qon tomir kasalliklari kabi jiddiy patologiyalarga olib keladi. Shuninguchunovqatlanishning ortiqcha yoki nomutanosibligi uning etishmasligidan kam halokatli rol o’ynashi haqidaqisqacha bayon etilgan.