GIYOHVANDLIK-RUHIY QARAMLIK. YOSHLAR ORASIDA GIYOHVAND MODDALARGA MOYILLIKNI OLDINI OLISH MASALALARI - Botirova Manzura Nematovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada asr vabosi – giyohvandlik va uning oqibatlari yoritib berilgan. Giyohvandlik,  narkomaniya,  bangilik –  narkotik  moddalarga  oʻrganib  qolish,  ruju qilish,  aniqrogʻi  tabiiy  yoki  sintetik  zaharli  moddalar  (ayrim  dori  moddalari)ni vaqtincha yoki surunkasiga isteʼmol qilish natijasida kelib chiqadigan kasallik holati hisoblanadi. Giyohvandlik organizm somatik va ruhiy holatining chuqur oʻzgarishiga sabab boʻladi va giyohvandni tanazzulga olib boradi. Giyohvandlikda oʻzini toʻxtatib boʻlmaydigan darajada giyohvand moddalarni isteʼmol qilish mayli paydo boʻladi, giyohvand moddaning miqdoriga nisbatan ehtiyoj, ruhiy va jismoniy bogʻliqlik ortib boradi. Giyohvandlik asta-sekin boshlanib, surunkali davom etadi.