GIPOTERIOZ KASALLIGI KECHISHI VA LABORATOR O'ZGARISHLARI. - Tursunov Feruz O’ktam o`g`li; Nurmuhammadiyeva Lola; Rajabova Hilola (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Gipoterioz  —  bu  qalqonsimon  bezining  ish  faoliyatining pasayishi  natijasida  tireoid  gormonlarining  yetishmovchiligi  bilan  kelib  chiqadigan surunkali kasallikdir. Bu kasallik organizmning metabolizmi, energiya balansi va turli aʼzolarning funktsionalligiga kuchli taʼsir koʼrsatadi. Gipoteriozning asosiy sabablari ortida autoimmun tireoidit, yod yetishmovchiligi, tireoid bezining jarrohlik yoʼli bilan olib  tashlanishi  yoki  radioyod  bilan  davolash  kabi  omillar  turadi.  Klinik  jihatdan, gipoterioz  charchaqlik,  vaznning  ortishi,  sovuqqa  toʼqayotganlik,  qalbning  sekin urgani, qabziat va ruhiy xolatning buzilishi kabi simptomlar bilan namoyon boʼladi. Diagnostika  jihatdan,  tireotrop  gormon  (TSH),  tiroksin  (T4)  va  triyodtironin  (T3) darajalarini tekshirish, shuningdek, autoimmun tireoiditni aniklash uchun antitireoid antitoplarini  aniklash  asosiy  usullardir.  Gipoteriozni  davolashda  sintetik  tireoid gormoni boʼlgan levotiroksin (L-tiroksin) ishlatiladi, bu esa bemorning hayot sifatini yaxshilashga imkon beradi. Maqolada gipoteriozning etiologiyasi, klinik koʼrinishlari, laborator  diagnostikasi  va  davolash  yoʼnalishlari  batafsil  koʼrib  chiqilgan. Gipoteriozning erta aniklanishi va toʼgʼri davolanishi bemorning umumiy sogligʼi va hayot sifatini yaxshilashda muxim ahamiyatga ega.