MAVZU: JINOYAT QONUNCHILIGIDA YARASHUV INSTITUTINING HUQUQIY ASOSLARI - Jasurbek Do‘smatov Umidjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Jinoiy  javobgarlikdan  ozod  qilish  tamoyili  zamonaviy  jinoyat huquqi  tizimida  insonparvarlik  va  adolat  tamoyillarini  ta’minlashning  muhim vositalaridan biri hisoblanadi. O‘zbekiston Respublikasida yarashuv instituti jinoyat qonunchiligiga 2001-yilda kiritilgan bo‘lib, u ijtimoiy adolatni tiklash, jabrlanuvchi manfaatlarini himoya qilish hamda sudlanganlik holatlarini kamaytirishga qaratilgan. Bu  institutning  ahamiyati  shundaki,  u  shaxsga  nisbatan  jazo  tayinlash  o‘rniga, aybdorning  o‘z  qilmishiga  nisbatan  yondashuvini  o‘zgartirishga  va  jabrlanuvchiga yetkazilgan zararni bartaraf etishga imkon beradi.       Ushbu  tezisda yarashuv  institutining  huquqiy  asoslari,  uning  sud  amaliyotida  qo‘llanilishi, shuningdek, mazkur institutning samaradorligi va duch kelayotgan muammolar tahlil qilinadi.