YANGI O‘ZBEKISTONDA TURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA MARKAZIY OSIYO XALQLARI MILLIY TAOMLARINI O‘RNI HAQIDA BA’ZI MULOHAZALAR

Authors

  • Rashidova Zilola Rashidovna Author
  • Рашидова Зилола Рашидовна Author
  • Rashidova Zilola Rashidovna Author

Keywords:

Markaziy Osiyo, milliy taomlar, turizm, tarix, oziq-ovqat mahsulotlari, an’analar

Abstract

Markaziy Osiyo deganda, Sovet Ittifoqi parchalangandan keyin mustaqillikka erishgan beshta Respublika: Qirgʻiziston, Qozogʻiston, Tojikiston, Turkmaniston va Oʻzbekiston nazarda tutiladi. Markaziy Osiyo davlatlari aholisi isteʼmol qilayotgan xilma-xil taomlar asrlar davomida shakllanib kelgan. Milliy taomlar koʻp asrlik tarixga ega boʻlib, ularni tayyorlashda azaldan turli xil goʻsht va oʻsimlik mahsulotlaridan keng foydalanilgan. Hudud xalqlari kundalik ovqat sifatida bugʻdoy, arpa, guruch, noʻxat, mosh, zigʻir va kunjut kabi don, sabzi, piyoz, sholgʻom singari sabzavotlar, kadi (oshqovoq), qovun va tarvuz kabi poliz mahsulotlarini koʻp isteʼmol qilganlar. Azaldan milliy taomlarni tayyorlash uchun chorva – qoʻy, qoramol va echki goʻshti hamda yogʻlari, kunjut, zigʻir, sariyogʻ va paxta yogʻi ishlatilib kelinadi. Ushbu maqolada turizmni rivojlantirishda Markaziy Osiyo xalqlari uchun umumiy boʻlgan, ammo har bir xalq amaliyotida turlicha tayyorlanadigan taomlar tahlili beriladi. 

Author Biographies

  • Rashidova Zilola Rashidovna

    Toshkent davlat sharqshunoslik universiteti

    magistranti

  • Рашидова Зилола Рашидовна

    Магистрант Ташкентского государственного университета востоковедения

  • Rashidova Zilola Rashidovna

    Tashkent state university of oriental studies

    master's student

Published

2025-02-15

How to Cite

YANGI O‘ZBEKISTONDA TURIZMNI RIVOJLANTIRISHDA MARKAZIY OSIYO XALQLARI MILLIY TAOMLARINI O‘RNI HAQIDA BA’ZI MULOHAZALAR. (2025). Ta’limning Zamonaviy Transformatsiyasi, 16(3), 128-136. https://journal-web.uz/index.php/04/article/view/1353